Jeannette

41 jaar, vrouw met ASS

Blog geplaatst op: 21-10-2023

 

 

Uit de kast komen

 

Ik ben Jeannette en ik heb autisme.

 

Een jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik deze blog zou schrijven. Ik schaamde mij intens. Voor wie ik was, voor mijn autisme en mijn anders denken. 

 

Op 38-jarige leeftijd kreeg ik de diagnose autisme. Jarenlang heb ik geworsteld met mijn depressies en angsten. Cognitief kon ik het allemaal wel bedenken en na vele zelfstudies wist ik precies hoe het in mijn hoofd werkte. Waarom lukte het dan niet om het anders te doen, anders te denken en anders te voelen?

Na de diagnose was het duidelijk maar ook een rouwproces werd in gang gezet. Ik moest mijn verwachtingen over mijzelf aanpassen. Over mijn zelfbeeld, over mijn rol als moeder, partner, werknemer en vriendin.

 

Maar ook was het een rouwproces over eerdere behandelingen en uitspraken van hulpverleners. Ik moest verwerken wat was.

En dat lukte niet meer. In al mijn rollen kon ik de rust niet meer vinden en viel ik twee jaar geleden uit. Het besef kwam dat de lijn tussen functioneren en niet meer kunnen functioneren, flinterdun is. 

De depressie nam intens toe en ik zag uiteindelijk geen andere mogelijkheid meer dan een intensieve behandeling aan te gaan. Niet eens voor mijzelf maar voor mijn kleine meid. 

 

Een jaar geleden begon mijn reis en startte een pre-treatment. Twee maanden later begon mijn opname in een autismekliniek. Ik heb veel geleerd over mijzelf en mijn autisme. Ik ben mezelf echt tegengekomen. Ook heb ik veel geleerd over emotieregulatie, frustratietolerantie en intermenselijke vaardigheden. Vaardigheden die ik in het dagelijks leven goed kan toepassen. Individuele gesprekken, PMT sessies, traumabehandeling, een training voor het verbeteren van mijn zelfbeeld, ik heb keihard geknokt.

Niet om mijn autisme te genezen want dat kan natuurlijk niet maar wel om mezelf te mogen accepteren zoals ik ben. Om te leren omgaan met alles wat autisme voor mij meebrengt en ook in te zien welke krachtige kanten ik heb. 

Over twee weken verlaat ik de kliniek en start mijn na-traject. 

 

Ik ben er nog niet en ik heb nog een lange weg te gaan. Hoe en met welke hulp, dat weet ik nog niet precies. Er is nog veel onduidelijkheid. 

 

In mijn omgeving weten maar weinig mensen van mijn autisme af en kan ik heel erg goed maskeren. Het heeft mij ver gebracht. 

Tijdens mijn behandeling ben ik er achter gekomen hoe belangrijk het is om ook de andere kant te kunnen delen. Om mij kwetsbaar op te stellen en de verbinding aan te gaan.

Dit is mijn eerste stap naar de buitenwereld toe.

 

Ik heb autisme en dat is oké. Ik ben niet alleen.

 

Jeannette

#autismebijvrouwen #ASS #overprikkeling #zelfbeeld #latediagnose #maskeren #overvraging #zingeving #rouwproces #behandelingHieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

 

We willen iedereen de kans geven zijn/haar visie en reactie te geven. Wees wel respectvol naar elkaar. Daarnaast is FANN niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties.

Commentaren: 3
 • #3

  Sora de Mooij (donderdag, 23 november 2023 17:31)

  Wat stoer dat je hier kenbaar maakt dat je autisme hebt. Ik kreeg de diagnose ook op mijn 38ste, 2 jaar geleden. Heel herkenbaar wat je schrijft (behalve naar een autismekliniek gaan; ik wist niet eens dat dit bestond). Het ga je goed en hoewel het zo lijkt, je bent zeker niet alleen.

 • #2

  Joyce Schreuder (vrijdag, 03 november 2023 13:56)

  Knap van je Jeannette om er open over te zijn. Snap heel goed dat je je schaamde. Hopelijk lukt het je steeds beter om jezelf te kunnen zijn en je moederschap vorm te geven zoals het voor jou en je kind, goed is.

 • #1

  Dineke Snijder (zondag, 22 oktober 2023 22:37)

  Sinds enkele maanden de diagnose autisme en dat op mijn 57e. Zoveel therapie gehad en waarom heeft niemand het nooit eerder gezien. Zo vaak vast gelopen, zowel in relaties, als het moederschap als in het werk. Nu vallen er veel puzzelstukjes op hun plaats. Het helpt mij op veel manieren. Ik vertel het dan ook aan iedereen die het maar horen wil.....
  Dineke Snijder