Mirjam Groen

49 jaar, vrouw met ASS

Blog geplaatst op: 23-01-2024

 

 

Eindelijk mijn eigen gebruiksaanwijzing

 

Het leven voelde alsof ik door steeds dikkere modder moest ploegen, tot ik op mijn 46e autisme bleek te hebben.

 

Op een donderdagochtend in mei 2021 dropt de psycholoog (waar ik dan al zo’n driekwart jaar in therapie ben vanwege een zware burn-out, PTSS en een chronische depressie) een bom op mijn bestaan in de vorm van een woord. Hij meldt dat hij aan de buitenkant eigenlijk niets aan me ziet, maar toch subtiele signalen opvangt. Op het moment dat mijn therapeut het woord voor het eerst noemt, is het alsof er plotseling een nieuwe filter voor de lens wordt geschoven waarmee ik naar mezelf kijk. Mijn hele perspectief maakt een 180 graden-draai, met zo’n snel zwenkende camerabeweging als in een Matrix-film. Ik ben verbaasd en geschokt. Autistisch? Ik?

 

Als ik na de sessie de deur van de behandelkamer achter me sluit en de volle omvang van wat net is gebeurd tot me doordringt, schiet ik even vol. Zou het echt kunnen dat al die onzekerheden en angsten die ik al decennialang ervaar niet komen door mijn waardeloze karakter, maar door een hersenafwijking? 

 

Net als de meeste mensen had ik een nogal clichématig en eenzijdig beeld van autisme, waar ik me totaal niet in herkende. Ik ben sociaal en ondernemend, ik maak grapjes en oogcontact, hou van gezelligheid en aandacht en weet hoe ik mijn kind moet troosten: hoe kan ik nou autistisch zijn?

 

Fruitautomaat

In de maanden na de a-woordbom word ik binnenstebuiten gekeerd. Ik doe tests en vul vragenlijsten in, probeer me dingen uit mijn jeugd te herinneren en moet aanhoren hoe de man die al meer dan twintig jaar met me samenleeft pijnlijke antwoorden geeft op confronterende vragen van de psycholoog. Tijdens het diagnosetraject lees ik alles over autisme wat ik kan vinden. Ik lijk wel een fruitautomaat, zoveel kwartjes voel ik vallen. Opeens snap ik waarom ik zo heftig reageer op bepaalde situaties of geluiden en waarom ik me zo snel gestrest en overweldigd kan voelen. 

 

Mijn hele leven heb ik mijn stinkende best gedaan om erbij te horen en anderen niet teleur te stellen. In mijn jonge jaren ben ik vermoedelijk razendsnel gewenst gedrag gaan kopiëren en heb ik mezelf technieken aangeleerd om op sociaal gebied overeind te blijven. Ik ben een kampioen geworden in het verbergen van mijn tekortkomingen. Hoe dat maskeren bij mij werkt weet ik dan ook niet precies meer; ik doe het al zo lang dat het een automatisme is geworden.

 

In de loop van mijn leven ben ik steeds beter geworden in het negeren of wegdrukken van lichamelijke stresssignalen, maar tegen welke prijs? Als je alle mentale hobbels en zenuwen die je dagelijks ervaart verborgen probeert te houden, hoopt de stress en frustratie zich op van binnen en bestaat de kans dat je implodeert. Als je je dan ook nog alleen en onbegrepen voelt en continu het idee hebt dat je dingen verkeerd doet of lastig bent, blijft van je zelfbeeld en je eigenwaarde weinig over.  

 

Duizenden vrouwen

Omdat autisme bij volwassen vrouwen zo lastig te herkennen is, krijgen ze hun diagnose vaak pas op volwassen leeftijd, sommige vrouwen zelfs pas na hun zestigste. Dat zou betekenen dat er op dit moment in Nederland duizenden vrouwen rondlopen die zonder dat ze het weten autistisch zijn, maar daar misschien wel grote problemen door ondervinden. Toevallig had de psycholoog die me behandelde jarenlange ervaring in een autisme-expertisecentrum, anders was het bij mij waarschijnlijk nooit ontdekt.

 

Op het moment dat ik mijn diagnose krijg, ben ik opgelucht en verdrietig tegelijk. Heb ik mezelf echt al die jaren onterecht op mijn kop gegeven? Ik ben al halverwege mijn leven, maar moet mezelf opeens helemaal opnieuw leren kennen. Omgaan met een autismediagnose op latere leeftijd voelt als een rouwproces. Ik ben verdrietig over gemiste kansen en over een leven dat ik al die tijd nastreefde, maar dat nooit binnen handbereik zal komen te liggen. Daarnaast heeft de permanente stress van een half leven lang op mijn tenen lopen me uitgeput. Met de geestelijke en lichamelijke schade die dat heeft aangericht moet ik leren leven, net als met het verdriet.

 

Toch overheerst nu, ruim twee jaar na de bominslag, vooral de opluchting. Na decennialang ploeteren heb ik eindelijk mijn eigen gebruiksaanwijzing in handen gekregen; opeens is er een verklaring voor mijn gedrag, wat alles in mijn leven in een ander daglicht plaatst. Ik weet nu dat mijn problemen helemaal niet voortkomen uit een gebrek aan doorzettingsvermogen of een slap karakter. Ik ben geen aansteller, zeikerd, prinsesje of afstandelijke ijskoningin – ik ben autistisch.

 

Mirjam

 

Meer informatie:

 • www.spinninggently.blog
 • www.instagram.com/autisme_blog

 

#autismebijvrouwen #ASS #latediagnose #eigenwaarde #zelfbeeld #maskeren Hieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

 

We willen iedereen de kans geven zijn/haar visie en reactie te geven. Wees wel respectvol naar elkaar. Daarnaast is FANN niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties.

Commentaren: 3
 • #3

  Jorrit Grave (dinsdag, 18 juni 2024 21:43)

  ik zit hier omdat ik een man ben, met alle kenmerken van wat nu vrouwen-autisme wordt genoemd. Ik voel mij ook een man, maar ik heb ook een heel leven met sociaal aanpassen, camoufleren, toneel spelen, reguleren achter de rug. Mijn diagnose werd op 39 jarige leeftijd gesteld, nadat ik 20 jaar met een verkeerde diagnose schizofrenie heb rondgelopen en ook elke dag hoge doseringen antipsychotica heb gehad. Helaas is hierdoor mijn problematiek een beetje onder het tapijt geschoven, ik heb nooit kunnen wennen aan overprikkeling, of drukte in mijn hoofd. Nu ik nog heel weinig antipsychotica heb, lijkt het wel alsof ik alles opnieuw moet leren. Ik heb door die medicatie 20 jaar stilgestaan qua geestelijke ontwikkeling. Ik kwam op mijn 39ste door nieuwe diagnostiek eindelijk bij de goeie diagnose aan. Ik heb een gecombineerde ADD/ASS/generaliseerde angststoornis. Ik zit hier even op deze site, omdat ik mij meer herken in de vorm van ASS bij vrouwen. Ik wil niet te somber klinken, maar het leven na mn 39ste is zwaar geworden en ik ben in een zware autistische burnout beland en nu 100 procent afgekeurd. Ik vind het vooral lastig om weer wat invulling van leven te hebben, maar dingen zijn wel moeilijker geworden.

 • #2

  Mikkiko (donderdag, 08 februari 2024 09:49)

  Beste Mirjam,

  Wat een herkenning!!!
  Ik ben ruim 10 jaar geleden gediagnosticeerd met autisme. Je verwoordt precies mijn ervaringen nadien; wat een 'woordkunst' etaleer je daar.
  Vooral de alinea die begint met:
  "Op het moment dat ik mijn diagnose krijg, ben ik opgelucht en verdrietig tegelijk. Heb ik mezelf echt al die jaren onterecht op mijn kop gegeven?" En dat de verwerking voelt als een rouwproces en gemiste kansen en over een leven dat ik al die tijd nastreefde, maar dat nooit binnen handbereik zal komen te liggen. Daarnaast heeft de permanente stress van een half leven lang op mijn tenen lopen me uitgeput.
  Ik worstel nu met hernieuwde zingeving en merk dat ik - nu ik halverwege de 70 ben en geleidelijk aan ook mensen uit mijn omgeving moet gaan missen - dat ik in feite nu pas toekom aan de verwerking van emotionele trauma's die ik door eerder onbegrip door mijn familieleden heb opgelopen. Ik ben een optimistisch mens dus ik ga door en beleef veel steun aan jouw blog. Ga zo door!

  Hartelijke groeten van Mikkiko
  www.mikkiko.nl

 • #1

  KG (donderdag, 08 februari 2024 07:18)

  Hoe herkenbaar! Voor mij ondertussen 10 jaar geleden. Ik vind het vooral een verklaring voor hoe het zover was gekomen, een gebruiksaanwijzing was het niet. Niet meer camoufleren is ontzettend moeilijk. Het lastigst vind ik dat mijn omgeving het helemaal niet leuk vindt dat ik mezelf probeer te zijn en dus sommige dingen niet meer wil of kan. En andere dingen juist wel nodig heb. Het blijft zoeken.