Emma Nora

24 jaar, vrouw met ASS

Blog geplaatst op: 9-3-2024

 

 

Dwang in de liefde

 

Al mijn hele leven loop ik op mijn tenen, stond het water tot aan mijn lippen, loop ik op mijn tandvlees en zo kan ik nog meer gezegdes verzinnen. Maar ik wist niet dat dit kwam door autisme.

 

Toen ik 18 was begon ik met studeren aan de universiteit van Utrecht. Moleculaire levenswetenschappen, een soort scheikunde. Heel leuk, maar ook heel veel. Al die borrels, de uitstapjes en de lange laboratoriumdagen. En ook...de liefde. Al snel ontmoette ik de liefde van mijn leven en werden we een hecht stel. Superfijn natuurlijk, maar ook wel heel lastig als je autisme hebt en dat helemaal nog niet weet. Ik merkte dat ik veel meer tijd voor mijzelf nodig had dan hij. Ook wilde ik niet altijd aangeraakt worden en kon ik uit het niets heel boos op hem worden. Vaak hield ik dit verborgen. Ik had namelijk heus wel door dat dit niet ‘normaal’ was en koos ervoor al mijn gedrag en boosheid weg te stoppen. Ik zou er dan in mijn eigen tijd wel een oplossing voor verzinnen.

 

Zo gingen jaren voorbij zonder dat ik dit durfde aan te kaarten. Ik kwam, mede door een te drukke studie, in een burn-out. Mijn ‘problemen’ (zoals ik ze zag) werden erger. Ik werd steeds vaker boos, voelde vaak dat ik afstand wilde nemen, vond het allemaal steeds ‘ingewikkelder’ worden en werd angstig. Eigenlijk had ik op dat punt naar een psycholoog moeten gaan, maar ik durfde niet. In mijn hoofd had ik namelijk een heel duidelijk beeld van hoe een relatie ‘hoorde’ te zijn en dit was zeker niet zoals het hoorde. Ik was dus bang dat een psycholoog mij zou vertellen dat mijn relatie niet goed was en dat ik het uit zou moeten maken.

 

Na drie jaar ellende ben ik naar een haptonoom gegaan. Er was in mijn lichaam zo veel spanning opgebouwd dat mijn lichaam niet echt meer lekker functioneerde. De haptonoom vroeg naar de oorzaak van mijn klachten en na veel gewik en geweeg heb ik haar verteld wat me dwars zat. Mijn grootste angst kwam uit, ze ging mijn relatie bekritiseren. Ze vond dat ik te jong was om zo te lijden in een romantische relatie. En daar had ze misschien gelijk in, maar het probleem was dat ik niet snapte waarom ik zo veel last had. En ik wilde hem gewoon niet verlaten. Of ik durfde hem niet te verlaten.

 

Na deze sessie ging het natuurlijk alleen maar bergafwaarts. Ik begon met verzinnen van regeltjes voor mijzelf en het controleren van mijn gevoel. Ik wist heel goed dat het niet goed was om zo te lijden, maar ik wilde niet bij hem weg. Daarom moest ik mijzelf aanpassen, zodat mijn rare gedrag onder controle bleef. Nou je raadt het al...dit werkte averechts. Ik werd steeds angstiger en ging steeds meer twijfelen aan mijn relatie. Ik controleerde constant of ik hem nog wel leuk genoeg vond en of er genoeg leuke momenten tegenover het lijden stonden. Het werd een obsessie. Als ik niet bij hem was, dacht ik constant aan hem. Niet op de verliefde manier, maar op een Sherlock Holmes manier. Ik probeerde telkens weer uit te vinden wat ik nou echt van hem vond. Het nam me compleet over. Als ik bij hem was kon ik niks anders meer doen. Ik werd gek.

 

Uiteindelijk ben ik behandeld voor OCD. Dit werkte redelijk. Al miste ik een groot stuk van het verhaal. Dit stuk kan ik nu aanvullen omdat ik sinds een paar maanden de diagnose autisme heb. Ik begin het allemaal steeds meer te begrijpen. Het is allemaal erg veel en het is ongelofelijk moeilijk om uit de OCD-val te blijven. Tot op vandaag kan ik extreem gespannen zijn in zijn buurt en kan mijn hoofd gaan ratelen over wat ik wel en niet moet doen en wat wel of niet hoort in een relatie. Gelukkig kan ik nu eindelijk meer gerichte hulp krijgen. Ook mijn vriend krijgt eindelijk hulp, want voor hem waren het ook geen makkelijke jaren.

 

Ik hoop dat anderen die dit lezen, en eerder aan de bel trekken. Je bent niet gek, er is niks mis met je relatie, je werkt gewoon iets anders dan je van tevoren dacht.

 

Emma Nora

 

#autismebijvrouwen #ASS #relaties #latediagnose #maskeren #dwang #liefde #OCDHieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

 

We willen iedereen de kans geven zijn/haar visie en reactie te geven. Wees wel respectvol naar elkaar. Daarnaast is FANN niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties.

Commentaren: 4
 • #4

  Hagar (maandag, 08 april 2024 10:31)

  Wat een herkenbaar verhaal heb je hier beschreven. Die dwangmatige gedachten zijn gedurende de dag alles bepalend en neemt je volledig in beslag. Je geeft aan dat je nu meer gerichte hulp gaat krijgen. Kan je hier misschien al iets over vertellen? Ben jij ook bekend met depressieve klachten? En ooit gehoord van R-OCD?

 • #3

  Sofie (donderdag, 04 april 2024 12:57)

  Wat fijn dat je al zo lang een relatie hebt! Dat is mij nog niet gelukt en voorlopig begin ik er ook nog niet aan. Ik kan de emoties die het mij brengt niet goed hanteren en geraak dan uit balans. Voornamelijk boosheid, jaloezie, onzekerheid. Enfin, allemaal ook nog eens niet al te mooie emoties.

  Nu ben ik recent gestuit op een filmpje van Jim van OS. Het opzoeken waard. Hij is psychiater en heeft een nieuwe benadering en behandeling van het psychisch lijden. Hij noemt het ook wel de nieuwe GGZ. Daarin werkt hij niet met diagnoses en stempels als ADHD, ASS, depressie, psychose wtc. Hij verklaart her psychisch lijden als het uit balans zijn van gevoelens, emoties, gedragingen, gedachten in relatie tot onze omgeving. Alle mensen hebben deze gevoelens, gedragingen, gedachten. Bij psychisch lijden is echter dit uit balans. Ieder mens is wel eens bang of niet op zijn gemak bij andere mensen. Bij de mens met psychisch lijden duurt deze angst echter bijvoorbeeld heel lang of voelt zich bijvoorbeeld bij niemand op zijn gemak, waardoor hij de deur niet uitkomt.

  Ik vind deze nieuwe benadering een positieve ontwikkeling. Als ik naar mezelf kijk hoef ik me niet perse met alle mogelijke kenmerken van autisme bezig te houden, maar hoef ik alleen maar te kijken op welke momenten ik 'psychisch lijd' en welke factoren/omgeving dan een rol spelen. Ik kan deze factoren dan zodanig gaan proberen te beïnvloeden totdat ik niet meer ' psychisch lijd', maar me bijvoorbeeld hooguit een beetje ongemakkelijk voel eventjes. Iets wat ieder mens dus wel eens heeft.

  Terug naar jouw boosheid binnen je relatie. Iedereen is wel eens boos binnen zijn relatie en uit dat ook. Het wordt psychisch lijden als deze boosheid bijvoorbeeld lang duurt, veel voorkomt etc. Oftewel helemaal uit balans gaat en doorschiet. Het is dan helpend uit te zoeken welke factoren je kunt beïnvloeden/omgeving om deze boosheid weer terug te brengen naar een gemiddelde...naar een gezonde balans....

  Zelf durf ik (nog) geen intieme relatie meer aan te gaan. Maar voor mij is dit nieuwe inzicht wel helpend en bemoedigend om het in de toekomst toch eens weer te proberen, mocht er iemand op mijn pad komen:).

 • #2

  moms (zaterdag, 16 maart 2024 13:54)

  heel erg herkenbaar, ik zit in dezelfde situatie terwijl we al 46 jaar bij elkaar zijn maar vorig jaar is het touwtje geknapt en ik weet sinds kort op mijn 66e dat ik autisme heb, mijn dochter heeft ook de diagnose autisme en veel overeenkomsten kwam bij ook uit.

 • #1

  Isabelle (zaterdag, 09 maart 2024 22:30)

  We zijn idd niet gek maar eerlijk gezegd is het wel met regelmaat zwaar! De diagnoses (1e = AdHd) en ASS (2e = ASS) lijkt in 1e instantie voldoende want het is een bevestiging van feiten waar je 24/7 tegen aanloopt in het leven. Je denkt dus in eerste instantie alleen maar aan een verlossende diagnose. Dat bleek niet het verlossende antwoord. De lange zoektocht van het proces om deze proberen te ervaren en te snappen om zo een persoonlijke stabiliteit te vinden; daar ben ik inmiddels na mijn 6e jaar nog steeds mee bezig. De diagnoses zijn wel afgegeven. Misschien is dit van mij wel langer als de norm, dan nog ;maar wat is onze norm? Ik ga voor nu door, om toch tot een enige vorm van structuur en uitkomst te komen die voor mij perspectief bied en acceptatie. Zover is het nog niet. Bij onze kinderen zijn er ook al “ kwartjes gevallen”. Wordt vervolgd…….