Emma

18 jaar, vrouw met ASS

Blog geplaatst op: 3-1-2022

 

 

Vermoeidheid bij autisme

   

Hey, ik ga het hebben over vermoeidheid bij autisme lees je mee?

 

Hoe komt het dat ik vermoeid ben en sneller vermoeid raak dan een persoon zonder autisme?

Omdat ik vaak veel last heb van prikkels en prikkels bij mij harder binnen komen dan bij iemand zonder autisme. Met sociaal contact is het ook zo dat ik vaak heel erg aan het overdenken ben en dat kost ook heel veel energie.  Ook ben ik vaak na een werkdag alle prikkels nog aan het verwerken, dat kost ook veel energie.

 

Hoe voel ik dat ik vermoeid ben?

Vaak als ik vermoeid ben, dan voel ik dat ik prikkelbaarder ben naar mensen toe; vooral naar mijn ouders en broertje toe. Ik voel me dan vaak ook leeggezogen en slap, ik heb dan vaak ook hoofdpijn.

 

Wat doe ik als ik vermoeid ben?

Als ik heel vermoeid ben dan ga ik soms nog gewoon naar het werk, maar als ik dan terugkom ben ik vreselijk moe. En kan ik alleen maar een beetje douchen en soms ga ik tekenen.

 

Wat kun je doen om vermoeidheid te voorkomen?

-Genoeg ontspanning

-Vrije dagen in plannen

-Dingen om prikkels tegen te houden als: zonnebril, noise canceling headphone

-Plannen, zodat je meer rust krijgt, dat je kan zien wat je allemaal moet doen

 

Hoe ga ik om met dagelijkse vermoeidheid? 

Eigenlijk weet ik niet wat mensen bedoelen met 'zo ik ben lekker uitgerust'. Dat is voor mij niet zo, ik ben nooit helemaal uitgerust, zelfs niet als ik wakker ben. Ik kan er best moeilijk mee omgaan dat ik altijd vermoeid ben. Ik ga ook vaak over mijn eigen grenzen heen, maar de tips hierboven helpen wel om de prikkels een beetje te verwerken en de vermoeidheid minder mijn leven te laten bepalen. Je kan het vergelijken met een emmer met water; mijn emmer zit altijd al een beetje vol en alle prikkels die dan binnen komen zijn elke keer weer wat water net zo lang totdat de emmer helemaal vol is en het water overloopt. Ik doe dingen om mezelf te beschermen tegen al het water, zoals een dagje rust nemen. 

 

Emma

 

#autismebijvrouwen #ASS #vermoeidheidbijautisme #autismebijvrouwen #assbijvrouwen #ass #autisme #vermoeiheid #autismebijmij 

 Hieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

Commentaren: 3
 • #3

  Lies (woensdag, 10 april 2024 18:44)

  ehct heel herkenbaar, dankjewel Emma.

  hier worstel ik ook vaak mee. de wereld is altijd een beetje te intens. ik ben daar nu steeds meer bewust van dat ik daardoor zo vaak uitgeput ben en er niet veel van me overschiet.
  een collega zei onlangs tijdens het werk 'je neemt zo weinig tijd voor jezelf' omdat ik tussendoor niet zo vaak als hun even een babbeltje sla. maar mijn 'tijd voor mezelf' is soms ook mezelf even terug trekken uit sociale situaties, zoals even wat simpele administratie doen, dan doe ik eventjes maar 1 ding tegelijk zonder te zitten inspelen op anderen, en dit brengt me wat tot rust.
  ook ben ik bewuster aan het afwisselen in de dagen, dingen die veel nadenken zijn vs dingen die eerder actief zijn, sociale vs minder sociale dingen. en zo zoek ik hoe ik iets kan doen en toch ook wat rust kan vinden op andere vlakken. het is nog steeds een zoektocht, en echt rust nemen vind ik moeilijk. het is alsof de wereld te snel draait en ik heb met momenten nog moeite met aanvaarden dat ik op een iets rustiger tempo draai, en dat helemaal oke

  groetjes Lies

 • #2

  Sofie (dinsdag, 23 augustus 2022 22:59)

  Ik mediteer ieder ochtend 15 minuten. Daar heb ik de hele dag profijt van. Dan kan ik interne en externe prikkels net iets gemakkelijker verwerken.
  En ik moet mijn 8 uur slapen. Wat niet altijd lukt natuurlijk en dat merk ik dan wel meteen. Verder plan ik ook zo'n beetje alles. Ben minder gaan werken en heb ook bewust dagen dat ik gewoon alleen wil zijn en de hele dag mijn eigen ding doe.
  Groetjes Sofie

 • #1

  Michel (woensdag, 16 februari 2022 06:52)

  Hallo Emma,

  Wat je schrijft is heel herkenbaar, ik vecht ook vaak tegen de tijd.

  Groet Michel