Anna

22 jaar, vrouw met ASS

Blog geplaatst op: 27 juni 2019

 

 

Van een mug een olifant voelen

 

‘Ik had een drukke dag gehad, toen ik aan het einde van de middag in de supermarkt stond. Ik stond met mijn mandje voor de groenten en zocht de spinazie. Ik zag van alles: sperziebonen, worteltjes, sla, alles flitste in mijn hoofd voorbij. Hé wat was die paprika mooi ROOD. O ja, ik zou spinazie zoeken. Ik hoorde het karretje van een mevrouw achter mij met lawaai over de grond heen rollen. Terwijl ik het geluid probeerde te verwerken hoorde ik de muziek in de winkel, dwars door de stemmen van mensen heen. Snel terug naar de spinazie. Ho! Nog een meneer achter mij die er langs moest. Het duurde even voordat ik sorry kon zeggen en aan de kant ging. Ah, daar was de spinazie! Ik pakte de spinazie en keek op mijn lijstje. Ik moest even een paar keer lezen tot het tot me door drong. Tandpasta, dat zou ik nu gaan zoeken. Hé dit liedje kende ik, de tekst zong ik mee in mijn hoofd. Weer een geluid van een karretje die mij passeerde. De tandpasta lag dichtbij de kassa, er stonden rijen mensen. Ik rook de sterke parfum van de vrouw die naast mij stond. BLIEB, BLIEB, BLIEB, zo ging het geluid van de kassa door mijn hoofd. Ik stond nog voor de tandpasta. Toen ging mijn telefoon, ik schrok van het geluid. Ik kon toch niet opnemen? Ik stond immers in de winkel. Voor ik het wist begon ik te huilen. Het was te veel voor mijn hoofd, dit kon ik er niet meer bij hebben. De tranen stroomden over mijn wangen.’

 

Zomaar een situatie waarin mijn hoofd zo vol komt te zitten dat ik letterlijk overspoel. Sinds mijn diagnose van autisme, weet ik nu dat dit overprikkeling is. Als je autisme hebt weet je hoe het voelt om overprikkeld te zijn. Het is alsof je hoofd ontploft en je niet meer kan nadenken. Alles is te veel. Echt te veel. 

 

Prikkels kunnen van buitenaf komen (externe prikkels) en van binnenuit (interne prikkels). Vaak is het bij mij zo dat hoe meer interne prikkels ik op dat moment heb, hoe meer ik last krijg van externe prikkels. Mijn hoofd zit dan bijvoorbeeld al vol met gedachten, of ik heb die dag al veel moeten verwerken, luisteren of ik heb veel emoties gehad. Voor interne prikkels helpt het voor mij om te mindmappen of te schrijven. Ik orden zo gedachtes in mijn hoofd en zet ze weer op papier zodat ik ‘vanuit een helikopter naar mijn hoofd kan kijken’.

 

Externe prikkels komen veelal van onze zintuigen en heten dan ook wel sensorische prikkels. Voorbeelden van sensorische prikkels waar ik last van heb zijn bijvoorbeeld: labeltjes in kleding, veel mensen/geluiden, klappende mensen, fel licht van autolampen of shows, parfum en drinken met prik of warm eten. Mijn rijtje is nog veeel langer, maar ik heb het eerst maar bij de belangrijksten gehouden ;). Van welke prikkels hebben jullie last?

 

Hoe verder de overprikkeling is, hoe sensitiever je ook wordt voor andere prikkels. Daarom heb ik ook deze blog de titel gegeven: ‘Van een mug een olifant voelen’, want zo voelt het echt! 

 

Als ik overprikkeld ben ga ik vaak huilen, of als het echt heel veel is raak ik in paniek. Ik ben dan het liefste alleen met mijn knuffels en cavia’s. Als ik in paniek ben dan vind ik het fijn als ik geholpen kan worden door een vertrouwd iemand, zoals mijn begeleidster of psycholoog. Ik ben altijd heel blij als het over is. Overprikkeling is geen aanstellerij. Het is iets serieus en ik wou dat het niet bestond. 

 

 

 

Anna

 

 

 

 

#autisme #vrouwenmetautisme #overprikkeling

 Hieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

Commentaren: 5
 • #5

  Rafaela (zaterdag, 02 juli 2022 19:34)

  Wauw! Heel mooi omschreven en zo herkenbaar. Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

 • #4

  Britta Timmermans (maandag, 01 februari 2021)

  Ik ben heel blij met je blog. Ik herken het heel erg, en weet zelf vaak niet hoe ik overprikkeling helemaal helder kon beschrijven. Ik ben echt heel blij dat dat jou wel gelukt is. Nu kan ik het nog beter uitleggen.

 • #3

  Anoniem (zaterdag, 27 juli 2019 01:51)

  Tranen kopen over m'n wangen na het lezen van je blog...alsof het over mij gaat...wat een herkenning. Huilen, complete paniek..alles zo erg voelen dat een ander niet snapt dat je het zo erg voelt...

 • #2

  Marianne (woensdag, 03 juli 2019 08:28)

  Heel mooi omschreven. Ik herken het. En zeker dat huilen. Daar heb ik dan ook last van. Maar hoe jij de supermarkt ervaart heb je geschreven alsof ik het had kunnen beschrijven....

 • #1

  Nynke (donderdag, 27 juni 2019 12:14)

  Heel herkenbaar, overprikkeling is voor mij momenteel ook een groot probleem. Vind het verhelderend wat je schrijft over interne prikkels en externe prikkels, ik realiseer me nu dat het bij mij ook zo werkt. Goeie tip om te mindmappen/schrijven.