BJ

30 jaar, creatieve alleenstaande vrouw met depressie in het eerste jaar van haar autisme diagnose 

Blog geplaatst op: 29-3-2020

 

 

Schokdempers  

  

Laatst toen ik een blokje om liep, noemde een Surinaamse man me een “ingepakt moedertje”. Hij had gelijk, aangezien ik ingekapseld was met zonnebril, koptelefoon en een sjaal tot over mijn neus. Hij had alleen niet verwacht dat ik hem zou horen, want de koptelefoon stond uit en diende slechts als geluidsdemper. Ik wisselde een paar woordjes met hem en marcheerde verder. 

Ik ben me heus bewust van de gesloten indruk die ik maak als ik met al deze 'schokdempers' op over staat loop. Maar het is een manier om de buitenwereld buiten te houden. 

Er zijn zo veel 'schokdempers', ik heb er op mijn blog een keer een lijst van gemaakt, waarin ik eindeloos doorkeuvel over het hoe en wanneer ervan. Hier zal ik het korter houden. En ik nodig jullie ook uit om je eigen 'schokdempers' te tippen in een reactie. Dat levert een handig naslagwerk op.

 

Maar wat bedoel ik met schokdempers? 

Schokdempers is een verzamelnaam voor alle tools die ik gebruik om mijn sensorische overgevoeligheid te compenseren. Het zijn sensorische dempers.

Als je autisme hebt, kom je daar meestal al vroeg achter en ga je in gedrag compenseren.

Naast deze gedragscompensatie gaat de overgevoelige mens ook vaak op zoek naar tools om de sensorische overgevoeligheid mee te compenseren. Dit zijn mijn tools. 

 

Zonnebril Zodra de zon zich ook maar een beetje laat zien, zet ik een zonnebril op. Ook met (licht) grijs weer zou ik het liefst mijn zonnebril op zetten. Soms doe ik dat niet uit sociaal normatieve overwegingen (als je er een muts bij draagt in de winter denken mensen dat je net terugkomt van skivakantie of een BN’er undercover bent). 

Ik gebruik goedkope zonnebrillen met lichtgekleurde glazen.

 

Kleppet Alleen voor de momenten dat ik echt overspannen ben en de lichten om mij heen te hard binnenkomen. Een zonnebril is dan niet genoeg, want daarbij komt licht van boven nog binnen. 

 

Zwarte wintersport haarband Gebruik ik als slaapmasker. Voordeel is dat de oren extra afgedekt worden.

 

Oordoppen zonder slaap ik niet. Ook handig om de concentratie te bevorderen. Je kunt ook was gebruiken, watten, bedrijfsoordoppen of speciaal oordoppen voor jou op maat laten maken.

 

Headphones Nu is er dus een verschil tussen on-ear- en over-ear headphones.

Sommige over-ear headphones hebben een belangrijke functie, namelijk noise cancelling. Dat is een techniek waarbij al het omgevingsgeluid wordt geblokkeerd.

 

Kauwgom Tot voor kort kauwde ik hele dagen op kauwgom: Een manier om alert te blijven en stress te reguleren. Stress regulatoren zijn ook een categorie apart bij mensen met autisme. Vaak gebruiken ze een wiebelende beweging of een korte explosie van beweging om de verkramping van de stress die hun lichaam binnen komt tegen te gaan.

 

Bed/deken Ik breng een groot deel van mijn tijd door in bed. Niet alleen voor slapen, maar ook lezen, bijkomen van extreme overprikkeling en verdrietig zijn.

Bij zware overprikkeling is het essentieel onder dekens te kunnen liggen, dan wordt de stimuli van de huid meteen afgedekt en komen er niet meer prikkels bij. 

 

Muts Die draag ik ook vaak als het strikt geen winter is, dan doe ik maar alsof ik een hipster ben of zoiets.

 

Kruik Een makkelijke manier om sneller op temperatuur te komen, na het buiten zijn of lang stil zitten. Ook ontspant het sneller bij het in slaap vallen. 

 

Douchen Sommige dagen vergen het uiterste van mij. Op dat soort momenten is warm water over je heen laten stromen de enige manier om die hoogopgelopen energie te doen neerdalen. Douchen is wel slecht voor de huid, want die wordt er dor en droog van.

 

Medicijnen Helaas kan de hectiek van het leven ervoor zorgen dat tools niet meer genoeg zijn om ons te wapenen tegen stress. Dan werken medicijnen. Toch zijn er nadelen aan medicijnen: de bijwerkingen. Ook duurt het vaak even voordat je het juiste medicijn vindt en dat zijn vaak frustrerende perioden. Ik twijfel nu nog steeds om aan de antidepressiva te beginnen, het liefst doe ik het zelf en met goede therapie. Bij elk medicijn dat ik slikte had ik namelijk het gevoel dat ik een deel van mijzelf kwijtraakte. Bijvoorbeeld mijn creativiteit, gevoel of libido. Allemaal dingen die ik belangrijk vind voor mijn mens zijn. Medicijnen, ze werken voor iedereen anders en er is geen eenduidig antwoord op te geven. Een redmiddel dat weliswaar gewoon nodig kan zijn, maar niet ter vervanging van goede mensen hulp!

 

 

Na het samenstellen van de lijst 'Schokdempers', waarmee ik tools bedoel om je sensorische gevoeligheid te compenseren, ontdekte ik een tweedeling in de lijst met dempers: Veel 'schokdempers' waren niet zo zeer bedoeld om de stimuli van buiten op te vangen, als wel die van het chaotische binnen. Voor mensen met autisme ligt het ontaarden in chaos eigenlijk constant op de loer. Daarom is structuur extreem belangrijk voor ze. Welnu, daaruit destilleren wij dus een tweede lijst: De lijst met 'chaos dempers'. Daarin staan vooral tools die helpen om orde te houden in het leven van alle dag. Deze is hier te vinden.

 

 

BJ

 

 

Meer informatie:

 • Link naar schokdempers, of sensorische dempers is: https://burn-journal.home.blog/sensorische-dempers/
 • Link naar "chaosdempers" is: https://burn-journal.home.blog/chaos-dempers/

 

#WeekvanAutisme2020 #Gaut

#ASS #autisme #vrouw #millennial, #gevoelig #schok #zintuigenHieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

Commentaren: 4
 • #4

  Julia (dinsdag, 28 maart 2023 22:25)

  Wat vind je van onderzoekers die aangeven dat het beter is om je op een veilige manier bloot te stellen aan prikkels? Dus geen schokdemper gebruiken maar” leren omgaan” met de prikkels?

  Ik had een gesprek hierover en de een denkt er over zoals jij maar er zijn dus ook onderzoekers die vinden dat het juist beter is dat je went aan prikkels.
  Ik denk dat elk mens zelf degene is die dit moet bepalen maar ben heel benieuwd wat jij er van vind als mensen zeggen dat je bijv in een school je pet af moet zetten of je koptelefoon.
  Of heb je daar liever Zelf de controle over?
  Lieve groet Julia

 • #3

  Dobbelsteentje (woensdag, 01 december 2021 19:45)

  As we speak draag ik oorkleppen, geen noise cancel headphones want die dempen maar rond de 20db maar professionele kleppen die voor bouwvakkers zijn gemaakt, die dempen maar liefst 35db en mocht het nou echt hommeles zijn met de herrie hier in de grote stad dan draag ik onder mijn oorkleppen ook nog oordoppen die ook 35db dempen, dan zit je dus al op een demping van rond de 50db. Heerlijk in de avond terwijl ik mijn boek lees voor het slapen en door niemand, zeker niet mijn buren of die bus die maar af en aan rijd gestoord wil worden. Wel oppassen; het kan verslavend werken. Ik ging voor de tweede keer op vakantie naar dezelde b&b maar had tussen de vakanties door wegens een verbouwing voortdurend gedempt. Waar ik de eerste keer nog flexibel genoeg was om aan de geluiden in de b&b aan te passen lukte dat de tweede keer door oa. gewennig niet meer. Bij tijds dus afzetten die demping en omgaan met prikkels oefenen, want anders raak je over de tijd heen juist steeds gevoeliger voor prikkels. Succes iedereen, deze wereld is gewoon echt niet voor ons gemaakt, het is niet jouw schuld!

 • #2

  BJ (maandag, 06 april 2020 16:15)

  Ha Francesca,
  ja ik hoor veel goeds over die verzwaringsdekens, dus toch maar een keertje proberen misschien.

 • #1

  Francesca (dinsdag, 31 maart 2020 19:15)

  Leuke lijsten, ook je chaos dempers! Waardevolle informatie. Zelf ben ik erg gebaat bij een verzwaringsdeken. Ik gebruik hem dan lekker op de bank met een kopje thee om te ontprikkelen :)