Jolijn

31 jaar, vrouw met autisme

Blog geplaatst op: 15-12-2022

 

 

Open of gedicht

  

Hallo, sinds maart dit jaar weet ik dat ik autisme heb. Dit vermoeden had ik al 3 jaar doordat ik in mijn werk in de zorg veel overeenkomsten zag tussen mij en mensen op het spectrum. Nu blijkt dus dat ik zelf ook op het spectrum zit. Ik ben ondertussen een tijdje bezig met het volgen van psychoeducatie en na een wat ‘hobbelige’ start ben ik nu bij een behandelaar die mijn hoofd begrijpt. Hier ben ik enorm blij mee. Ze kan heel goed stap voor stap uitleggen wat er allemaal gebeurt in mijn brein en dit helpt me ontzettend goed te verklaren waarom ik me soms voel zoals ik mij voel. Tijdens ons eervorige gesprek kwam het ‘letterlijk nemen van taal’ ter sprake. Zoals na elk gesprek zette ook dit mij aan het denken en schrijven. Deze keer op een speelse manier. Dit resulteerde in onderstaand gedicht. Vandaag heb ik het voorgedragen aan mijn behandelaar en zij stelde voor om het in de wachtkamer te hangen. Ik ben hier enorm trots op en ik zou het daarom ook hier graag met jullie willen delen.

 

Verbaal klap ik dicht,

dus ik dicht mijn verhaal.

Ik open mij doormiddel van dichten,

maak daarmee kunst van mijn taal.

 

Mijn doel is om, jou te vertellen,

wat ik denk en wat er roert in mij.

Door mijn gedachten te delen in mijn gedichten,

kom ik daar steeds dichterbij.

 

Als ik dit deel, dan stel ik mij open.

Maar hoe kan dat terwijl ik dicht?

Onze taal kent vele lagen,

 

Het is ook maar net, hoe jij het belicht.

 

 Jolijn 

#autismebijvrouwen #ASS #gedicht #dubbelzinnigHieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

 

We willen iedereen de kans geven zijn/haar visie en reactie te geven. Wees wel respectvol naar elkaar. Daarnaast is FANN niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties.

Commentaren: 4
 • #4

  Dinie (zondag, 22 januari 2023 04:10)

  Heel mooi Jolijn. Bij mij is ass op mijn 53 vast gesteld en heb last van lvb en krijg nu ook psycho educatie. Ik doe hetzelfde als jij. Ik vertel mijn verhaal ook door verhaaltjes en gedichten te schrijven, omdat ik het al pratend vaak niet voor elkaar krijg. Ik weet niet of dit de juiste plek is, maar ik wil ook een gedichtje met je delen en al die anderen die ‘t willen lezen

  Schijterd.

  Mijn brein is als een landmijnveld.
  Daar waar al mijn fouten liggen.
  Daar liggen al mijn antwoorden.
  Ik weet niet hoe ik er door moet wandelen.
  Ik durf geen poot meer te verzetten.
  Ik ben bang.
  Ik ben bang voor die ene stap.

 • #3

  Cora (woensdag, 21 december 2022 12:47)

  Wat een ontzettend mooi gedicht. Heel erg herkenbaar.

 • #2

  Sofie (vrijdag, 16 december 2022 17:41)

  Mooi gedicht Jolein. Voor jou een manier om je te uiten. Voor de ander een zeer aangename manier om iets in ontvangst te nemen.

 • #1

  AV (vrijdag, 16 december 2022 08:14)

  Blijven schrijven aub!
  Heel mooi gedicht.