Hannah de Gelder

22 jaar, vrouw met ASS

Blog geplaatst op: 24-06-2022

 

 

Leren vliegen

  

Jaren geleden had ik nog geen idee dat ik ASS had. Ik zat in de knoop met mijzelf, was ook depressief en was alleen vrij zeker van mijn hoogbegaafdheid (wat later ook met een IQ-test is bevestigd). Sinds een jaar heb ik officieel de diagnose ASS nadat ik al langer het vermoeden had. Ook heb ik al een aantal jaar ervaring met verschillende soorten therapie. Al met al is mijn leven zo erg turbulent. Wellicht herken je die dingen: therapie, chaos, onzekerheid. Dat hoort er denk ik ook een beetje bij. Iedereen heeft tijd nodig om zichzelf te ontdekken, om erachter te komen hoe je in elkaar zit. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander.

De laatste tijd kan ik gelukkig zeggen dat het steeds beter gaat. Een mooi beeld kreeg ik daarbij aangereikt van iemand met wie ik regelmaat praat; het beeld van een vlinder die net uit de cocon komt en bezig is met haar vleugels uitvouwen en gaan leren vliegen. Zelf ben ik vooral nog bezig met het uitvouwen van mijn vleugels en soms zorgt dat voor ongemak en pijn, net zoals het bij een vlinder ook eerst nog wat onwennig is. Tegelijkertijd mag ik soms al proeven aan het vliegen. Korte stukjes en nog wat voorzichtig. 

Het is niet gek dat het lastig is om te leren vliegen. De dingen die lastig zijn in het leven vormen vaak een belemmering om te genieten en je vleugels uit te slaan. Die lastige dingen worden snel een gedragspatroon en een omgeving die veilig voelt. Het is misschien gek, maar zo kan het bijvoorbeeld fijn voelen als je weer het bekende gevoel van verdriet hebt. 

Ik hoop dat iedereen die dit leest op den duur zal leren vliegen. Dat de lastige dingen niet te zwaar aan je vleugels zullen hangen, maar dat je ook de mooie dingen van jezelf mag ontdekken. Dat je gaat durven die te laten zien aan anderen. Laat maar zien hoe mooi jouw vleugels zijn. Het geeft niet als het lastig of eng is, maar probeer het maar gewoon eens.

 

Hannah

  

 

#autismebijvrouwen #ASS #zelfbeeld #vliegen #angst #onzekerheid #loslaten. Hieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

 

We willen iedereen de kans geven zijn/haar visie en reactie te geven. Wees wel respectvol naar elkaar. Daarnaast is FANN niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties.

Commentaren: 3
 • #3

  Sandra (vrijdag, 01 juli 2022 19:59)

  Dank voor je prachtige bijdrage. Het is een genot om te lezen. Ik herken me erg in het beeld van de nog onwennige vlinder. Proeven hoe fijn het is om de vleugels uit te slaan en soms nog op een vreemde manier comfortabel voelen in de ellende van weleer. Treffend, hoe je dit benoemd. :)

 • #2

  Eva (donderdag, 30 juni 2022 09:34)

  Wow! Wat een mooi inzicht!

 • #1

  Willeke (dinsdag, 28 juni 2022 16:14)

  Hoi 'Hannah'

  wat een herkenning n je verhaal van mijn jeugd. Ik ben nu 40 jaar en weet sinds mijn 38ste dat ik ASS heb. Ik wilde dat ik het eerder had geweten en het zo mooi kon verwoorden als jij. Je raakt mij enorm , dankjewel voor het delen.